FAQ

Allergiat

 • Yleistä allergeeneista ja allergeenimerkinnästä

  Hyvin yleiset elintarvikkeiden ainesosat kuten maito ja pähkinät voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Siksi mahdollisia allergiariskejä on tutkittava huolellisesti. Laatujärjestelmässämme allergeeneja valvotaan koko tuotantoketjussa raaka-aineiden hankinnasta valmiiseen tuotteeseen. Tiedämme, millaisia ongelmia allergioista kärsivillä kuluttajilla on sopivia elintarvikkeita valitessaan. Sen vuoksi vähennämme jatkuvasti allergioita aiheuttavien ainesten määrää sekä niiden siirtymistä tuotteesta toiseen.

  Valmiin tuotteen pakkauksessa on ilmoitettu kaikki ainekset pienintä osaa myöten. Luettelossa mainitaan ensimmäisenä se ainesosa, jota tuotteessa on eniten. Muut ainesosat esitetään laskevassa järjestyksessä niin, että viimeisenä on mainittu ainesosa, jota tuotteessa on vähiten. Jos allergeeni on ainesosa tai sen osa tuotteessa, se on aina mainittu valmistusaineluettelossa lain mukaisesti.

  Tuotantolinjoillamme valmistetaan useita eri tuotteita. Tuotetta vaihdettaessa rutiineihimme kuuluu, että linja puhdistetaan huolellisesti. Tästä huolimatta emme voi täysin taata, ettei linjalle edelleenkin jäisi allergeeneja, jotka siirtyvät seuraavaan tuotteeseen. Tämä johtuu siitä, että osa tuotannosta tapahtuu suljetussa järjestelmässä, jota ei voi purkaa puhdistusta varten. Siinä tapauksessa että tuotteessa voi kaikesta huolimatta olla allergeenijäämiä, lisäämme tuotteeseen merkinnän "Saattaa sisältää....". Merkintä ei siis tarkoita sitä, että allergeenijäämiä esiintyisi aina, vaan se kertoo, että yksittäisissä tapauksessa tuotteessa voi olla pieniä määriä allergeenia. Noudatamme toimialan allergiaohjeissa annettuja suosituksia ja lisäämme merkinnän yhteistyössä valvovan viranomaisen kanssa.

  Suosittelemme, että allergiset kuluttajat lukevat aina ainesosaluettelon ja mahdollisen allergeenimerkinnän.

 • Miltä allergiamerkintä näyttää?

  Vuodesta 2012 lähtien olemme siirtyneet käytäntöön, jossa erittäin pienissä määrissä esiintyvistä allergeeneista käytetään merkinnän ”Saattaa sisältää jäämiä...” sijasta pelkkää merkintää ”Saattaa sisältää...”. Mielestämme tämä merkintä on asiallisempi, sillä useat tuotteistamme sisältävät pähkinää, joka saattaa usein siirtyä linjassa seuraavaan tuotteeseen. Tällöin ei ole kyse pähkinäjäämistä vaan useimmiten pienestä pähkinän palasta tai jopa kokonaisesta tai puolikkaasta pähkinästä.

  Joulukuussa 2014 astuu voimaan uudet EU:n merkintäsäännöt, ja kaikissa tuotteissamme tulee olemaan uuden käytännön mukaiset merkinnät. Uusien merkintöjen puitteissa ilmoitamme useimmissa tapauksissa reseptiin sisältyvät allergeenit lihavoidulla fontilla. (Esimerkki: sokeri, kaakaomassa, maitojauhe, kaakaovoi, emulgointiaine (soijalesitiini), aromi.)

 • Monet ovat nykyään allergisia pähkinöille. Miten toimitte tämän suhteen?

  Ymmärrämme, että allergikon elämä on vaikeaa tänä päivänä. Silti suurin osa kuluttajistamme haluaa suklaata, jossa on pähkinöitä. Vain vähemmistö kuluttajista on todella allergisia. Tehtävänämme on tuottaa ja myydä sellaista suklaata, jota kuluttajamme haluavat. Jotta säilyttäisimme kilpailukykymme pitkällä tähtäimellä, tuotantoprosesseiltamme vaaditaan joustavuutta, mikä tarkoittaa useiden samankaltaisten tuotteiden valmistusta samalla linjalla.

  Olemme kuitenkin tietoisia tällaisen valmistusprosessin aiheuttamista ongelmista juuri pähkinäallergikoille, ja noudatamme siksi erittäin tarkkoja rutiineja sekä puhdistuksen että tuotteiden valmistusjärjestyksen suhteen. Merkitsemme myös tuotteemme selkeästi ja noudatamme alallamme sovittuja toimintaohjeita. Tällaiset toimintaohjeet perustuvat Elintarvikeviraston kanssa solmittuun sopimukseen, jonka mukaan tuotteissa pitää olla merkintä ”Saattaa sisältää jäämiä...”, ja merkintä edellyttää, että tuotantolaitteet puhdistetaan erittäin huolellisesti.

 • Olen allerginen - voinko syödä suklaatanne?

  Ennen kuin voimme vastata kysymykseesi, meidän on ensin tiedettävä, mille suklaan ainesosille olet allerginen. Kehotamme kaikkia allergisia kuluttajia lukemaan tuoteselosteen ja selvittämään sen perusteella, onko allerginen juuri kyseiselle suklaatuotteelle.

  1. Pähkinää sisältävissä tuotteissa pähkinät on mainittu tuoteselosteessa. Mitä kauempana luettelossa ainesosa on, sitä pienempi sen määrä on.
  2. Kun tuote ei sisällä pähkinää mutta valmistetaan pähkinöitä sisältävän tuotteen ohella samalla tuotantolinjalla, merkitsemme tuotteeseen aina merkinnän "Saattaa sisältää...".

  Olemme hyvin tarkkoja siitä, että ilmoitamme kaikki valmistusaineet. Jos olet edelleen epävarma, voit soittaa kuluttajapalveluumme ja pyytää tuotteesta lisätietoja. Jos olet äärimmäisen allerginen pähkinöille, suklaan suhteen kannattaa olla varovainen.

 • Miten toimitte kuluttajien kanssa, jotka voivat syödä vain pelkkää maitosuklaata?

  Välitämme luonnollisesti kaikista kuluttajistamme sekä heidän mielipiteistään. Ymmärrämme, että allergikon elämä on vaikeaa tänä päivänä. Silti suurin osa kuluttajistamme haluaa suklaata, jossa on pähkinöitä. Vain vähemmistö kuluttajista on todella allergisia. Tehtävänämme on tuottaa ja myydä sellaista suklaata, jota kuluttajamme haluavat. Jotta säilyttäisimme kilpailukykymme pitkällä tähtäimellä, tuotantoprosesseiltamme vaaditaan joustavuutta, mikä tarkoittaa useiden samankaltaisten tuotteiden valmistusta samalla linjalla.

 • Mitä allergeeneja suklaassa voi esiintyä?

  Suklaassa voi usein olla esimerkiksi hassel- tai maapähkinöitä, jotka ovat voimakkaita allergeeneja. Täyte- tai keksisuklaat saattavat sisältää myös vehnäjauhoja tai kananmunaa.

 • Mitä tuotteistanne allergikot voivat syödä?

  Allergikkojen on itse pääteltävä tuoteselosteen perusteella, mitä he voivat syödä ja mitä eivät sekä välttää tuotteita, joiden sisällölle he tietävät olevansa allergisia.

 • Kuinka allergikkoja tiedotetaan?

  Meidän mielestämme on tärkeää, että tuoteselosteesta käy selkeästi ilmi, mitä tuote sisältää. Näin allergiset henkilöt voivat luottaa tuoteselosteeseen.

 • Miksi kaikessa suklaassa on pähkinöitä?

  Pähkinät ja erityisesti hasselpähkinät ovat suosittuja ja siksi yleinen suklaatuotteiden ainesosa. Suklaatehtaassa valmistetaan päivittäin useita pähkinää sisältäviä tuotteita, myös samalla tuotantolinjalla, jolla valmistetaan tavallista maitosuklaata.

 • Miksi ette voi taata, ettei sellaisissa suklaatuotteissa ole pähkinöitä, jotka eivät luonnollisesti sisällä pähkinöitä?

  Nykyaikainen valmistusprosessimme, jossa valmistetaan useita eri tuotteita, edellyttää, että eri tuotteita valmistetaan samalla tuotantolinjalla. Puhdistuksesta huolimatta linjalle saattaa jäädä pieniä määriä pähkinäproteiinia pähkinää sisältävän tuotteen valmistuksen jälkeen. Siksi emme voi taata täysin pähkinättömiä tuotteita. Teemme kuitenkin kaiken voitavamme puhdistamalla linjan ennalta sovittujen rutiinien mukaisesti ja merkitsemällä tuotteemme.

  1. Pähkinää sisältävissä tuotteissa pähkinät on mainittu tuoteselosteessa. Mitä kauempana luettelossa ainesosa on, sitä pienempi sen määrä on.
  2. Kun tuote ei sisällä pähkinää mutta valmistetaan pähkinöitä sisältävän tuotteen ohella samalla tuotantolinjalla, merkitsemme tuotteeseen aina merkinnän "Saattaa sisältää...".

Ravintoarvo

 • Mitä lyhenne GDA tarkoittaa, ja miltä se näyttää uusissa pakkauksissa?

  GDA on lyhenne sanoista Guideline Daily Amount, suomeksi "viitteellinen päiväsaanti". GDA-merkintä osoittaa ruoan määrän. Siitä saat ravitsemustietoutta, joka perustuu ravintoaineiden keskiarvoon, joka ihmisen on keskimäärin nautittava päivän aikana. Tieto voi auttaa ymmärtämään, kuinka paljon kutakin ravintoainetta syöt päivittäin, ja vertailemaan sitä suositustasoihin.

 • Kuinka GDA-arvo lasketaan? Entä kuinka paljon on yksi annos?

  GDA-arvo lasketaan päivittäisen energiankulutuksen perusteella, joka on 2000 kcal. Tämä määrä vastaa keskimääräisen aikuisen (naisen) energiankulutusta. Kalori- ja ravintoarvot voivat olla suuremmat tai pienemmät sukupuolen, iän ja fyysisen aktiivisuuden mukaan. Paljon liikkuva tarvitsee yleensä enemmän energiaa (kaloreita) kuin henkilö, joka istuu paljon.

  Uusien EU-määräysten mukaisesti, jotka koskevat kuluttajille suunnattuja tietoja ja merkintöjä, olemme nyt muuttaneet "vanhaa" GDA-kuvaketta. Ilmoitamme energiankulutuksen sekä kilokaloreina (kcal) että kilojouleina (kJ).
  Annoksen on oltava kohtuullinen ja kuluttajan helposti ymmärtämä. Suklaalevystä se voi olla esimerkiksi yksi rivi tai ruutujen lukumäärä. Kerromme annoksen energiasisällön sekä kuinka monta prosenttia se on suositellusta saannista (RI) tuotteen etupuolella olevassa kuvakkeessa. Lisätiedot sekä täydellinen ravintoainetaulukko löytyvät pakkauksen toiselta puolelta.

  Viitearvot energian ja ravintosisällön laskentaan uusien EU-säädösten mukaisesti.

  Energiaa 2000 kcal/8400 kJ
  Rasvaa 70 g, tyydyttyneitä rasvoja 20 g
  Hiilihydraatteja 260 g, sokereita 90 g
  Proteiinia 50 g
  Suolaa 6 g

Raaka-aineet

 • Kuinka varmistatte tuotteidenne laadun?

  Käytämme ainoastaan huolella valikoituja ja valvottuja raaka-aineita ja asetamme alihankkijoillemme sekä henkilöstöllemme tiukat valmistusaineiden hygienia-, turvallisuus- ja valvontavaatimukset.

 • Mistä kaakaopavut tulevat?

  Kaakaopuu kasvaa päiväntasaajaa ympäröivällä vyöhykkeellä. Suuria kaakaontuottajia ovat muun muassa Norsunluurannikko, Ghana ja Indonesia. Noin kaksi kolmasosaa maailman kaakaosta tulee Länsi-Afrikasta. Kaakaota viljellään pienemmässä määrin myös Etelä- ja Väli-Amerikassa, esimerkiksi Brasiliassa, Ecuadorissa ja Venezuelassa.

 • Mistä käyttämänne kaakao ostetaan?

  Marabou ostaa vain prosessoituja kaakaotuotteita, eli kaakaomassaa, kaakaovoita ja kaakaojauhetta. Tuotteet on valmistettu kaakaopavuista osittain jossakin konsernin sisartehtaista ja osittain ulkoisilla valmistajilla. Prosessoituihin kaakaotuotteisiin käytettävät kaakaopavut tulevat Länsi-Afrikasta ja suuressa määrin Norsunluurannikolta.

 • Mitä tarkoittaa, kun suklaalevyssä lukee, että se sisältää "vähintään 70 % kaakaota"?

  Kaikkeen suklaaseen pitää merkitä, miten paljon kaakaota se sisältää. Kun suklaassa lukee, että se sisältää "vähintään 70 % kaakaota", tämä tarkoittaa sitä, että kaakaomassan, kaakaovoin ja mahdollisen kaakaojauheen yhteismäärä on vähintään 70 %. Kaakaopitoisuus on aina kaakaomassan, kaakaovoin ja mahdollisen kaakaojauheen yhteen laskettu määrä.

Ainesosat

 • Voiko tuoteselosteeseen luottaa?

  Jokaisen ostamasi tuotteen tuoteselosteessa ilmoitetaan aina kaikki tuotteen sisältämät ainesosat. Siksi tuoteselosteen lukeminen on tärkeää. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Kuluttajapalveluumme puhelimitse tai sähköpostitse.

 • Mitä kaakaomassa on?

  Kaakaomassa on hienoksi jauhettuja kaakaopapuja, jotka on aluksi paahdettu ja kuorittu. Kaakaomassa sisältää noin 50 % rasvaa eli niin kutsuttua kaakaovoita. Kaakaomassaa käytetään suklaan valmistukseen.

 • Mitä kaakaovoi on?

  Kaakaomassassa olevaa rasvaa kutsutaan kaakaovoiksi. Kaakaovoita saadaan puristamalla kaakaomassaa korkeassa paineessa siivilöiden läpi. Tällöin kaakaovoi puristuu siivilän läpi.

Lyhyesti suklaasta

 • Miksi 70 % kaakaopitoisuuden katsotaan olevan erityisen hyvä?

  Kaakaopapu sisältää polyfenoleita, joilla oletetaan olevan antioksidanttisia vaikutuksia. Mitä enemmän kaakaota tuotteessa on, sitä enemmän siinä on polyfenoleita. Arvostamme suklaata kuitenkin etupäässä sen antaman makuelämyksen ja nautinnon vuoksi.

 • Onko tummassa suklaassa vähemmän sokeria?

  Riippuu tuotteesta. Mitä enemmän tuote sisältää kaakaota, sitä vähemmän siinä on sokeria. Marabou Premium 86 % sisältää paljon vähemmän sokeria kuin tavallinen vähemmän kaakaota sisältävä tumma suklaa.

Jätteiden lajittelu

 • Miten suklaalevyn kääre lajitellaan jätteenä?

  Suklaalevyt pakataan paperiin, joka lajitellaan 21 PAP (muu paperi) -mukaisesti. Levyt pakataan aaltopahvilaatikoihin tukkukauppoihin ja kauppoihin jakelua varten. Aaltopahvi voidaan lajitella paperipakkausten tavoin.

Kuljetus & jakelu

 • Kenelle myytte tuotteitanne?

  Myymme tukkukaupoille, kuten CA, Coop, Axfood, Dansk Supermarked, FDB, NorgesGruppen, Reitan Narvesen, Kesko ja Tradeka/Elanto. Ne myyvät tuotteet edelleen vähittäiskauppiaille (myymälöille yms.), jotka puolestaan myyvät ne kuluttajille.

 • Miten kaakaopavut kuljetetaan?

  Mondelez Internationalin suklaassa käytetyt kaakaopavut tulevat Länsi-Afrikasta ja ennen kaikkea Norsunluurannikolta. Kaakaota viljelevät pienviljelijät Läntisen Afrikan alueella, ja kaakaonviljelijöitä on noin kaksi miljoonaa. Useimmat maanviljelijät tuottavat enintään 500-1000 kg kaakaota vuodessa.

  Viljelijät myyvät satonsa paikallisille ostajille, jotka kiertävät viljelyalueilla. Ostajat puolestaan kuljettavat pavut viljelijöiltä seuraavalle ostajalle, joka on edelleen samassa maassa ja sekoittaa useiden viljelijöiden pavut myyden ne edelleen suurempina erinä satamakaupunkien vientiyrityksille. Maiden sisällä kaakaopavut kuljetetaan kuorma-autoilla. Vientiyritykset myyvät pavut kaakaonjalostusteollisuudelle esimerkiksi Eurooppaan. Pavut kuljetetaan laivoilla Länsi-Afrikasta Euroopan satamiin.

  Euroopan tehtaissa pavut paahdetaan, kuoritaan ja jauhetaan suklaassa käytettäväksi kaakaomassaksi. Kaakaomassasta valmistetaan myös kaakaovoita ja kaakaojauhetta. Valmis kaakaomassa, kaakaovoi ja kaakaojauhe kuljetetaan paikallisille tehtaillemme tankkiautoissa.